Help! Wat moet ik aan?

Je hebt binnenkort een fotoshoot en zit met je handen in het haar. Wat trek je aan, moet je nog iets nieuws kopen, past je lievelingsjurkje nog? Ik kan me voorstellen dat je je onzeker kunt voelen over de styling. Dat is immers een vak apart, er zijn gewoon opleidingen voor en dan moet jij nu even beslissen wat je draagt op de foto's. Het zijn dan ook nog eens foto's die je de komende jaren wilt koesteren, dus het zou fijn zijn als je kleding draagt die je echt mooi vindt. Komt goed! Hier komen 5 styling tips, zodat jij straks vol zelfvertrouwen voor de lens stapt.


TIP 1: Maak een moodboard

Deze tip komt met een disclaimer, maar toch deel ik hem als eerste. Als je aan je styling begint met het maken van een moodboard, maak je hoe je over wilt komen visueel. Je maakt een moodboard door bijvoorbeeld foto's op te slaan in een mapje op je telefoon of via een bord op Pinterest. De valkuil bij deze tip is dat je moet proberen te voorkomen dat je jezelf gaat vergelijken met alle modellen. Het is hun werk om er altijd uit te zien zoals het onrealistische schoonheidsideaal van ze eist. Wees je hiervan bewust en kijk vooral naar hoe de kleding helpt om een bepaalde uitstraling te tonen. Tot welke kleuren voel je je aangetrokken? Welke pasvorm vind je tof? Zitten er veel foto's bij waarop een hoed wordt gedragen? Kijk eens aan! Zet de inspiratie bij elkaar en trek je conclusies.


Tip 2: Shop in eigen kast of leen van een vriendin

Laten we eerlijk zijn, het aantal kledingstukken in onze kasten kan behoorlijk optellen. In de landen waar onze kleding veelal gemaakt wordt, snappen ze dan ook niet waarom wij zoveel fast fashion aanschaffen en we kledingstukken gemiddeld maar 7x aantrekken. (Een kijktip hierover is de minidocu TAKING JUSTICE van mijn vriendin Chanel Trapman). Toch hebben wij vaak het gevoel dat we niets hebben om aan te trekken. We kopen graag iets nieuws, niet omwille van de kleding, maar omdat we zo een stukje zelfvertrouwen aanschaffen. Zie deze tip als een uitnodiging om je eigen kast eens goed in te duiken. Wat heb je nog liggen dat je al jaren niet aan hebt gehad? Wie weet word je opnieuw verliefd op een shirt dat je kwijt was. Kun je anderzijds misschien iets aan de pasvorm van een kledingstuk doen? Met een riem heb je ineens een taille en rol die broekspijpen eens op. Word je hier niet gelukkig van, kijk dan eens of je wat kunt lenen van een vriend of vriendin! Dan heb je toch het gevoel van 'iets nieuws' en hoef je niet per sé iets nieuws aan te schaffen. Dat is duurzaam én scheelt in de portemonnee.

Blauwe jurk met een topje eronder.

Blauwe jurk met een vest eroverheen.

TIP 3: Laagjes!

Ik raad mijn klanten altijd aan om meerdere kledingsetjes mee te nemen naar de fotoshoot. Zo cree¨er je afwisseling in de foto's. En ja, soms komt het dan voor dat je je buiten om moet kleden. Maak je geen zorgen, ik heb nog nooit meegemaakt dat er gestaard werd door mensen in de buurt. Ik kijk denk ik heel intimiderend zodat ze niet durven, haha. Maar als je écht snel afwisseling wilt kun je natuurlijk ook met laagjes werken! Doe een jurkje over een shirt en je hoeft alleen maar de jurk uit te trekken om weer een nieuwe vibe te creëren. Een vestje eroverheen en hup, je hebt weer een nieuwe look.


Tip 4: maak foto's in de spiegel

Oké, je hebt wat kledingstukken verzameld. Trek eens wat tijd uit om de kleding door te passen. Het is heel belangrijk dat de kleding comfortabel zit én dat je je er jezelf in voelt. Ga gerust voor de spiegel staan, maar wat ik zelf soms ervaar is dat ik dan in ga zoomen op details waar ik wat onzeker over ben. Kleding passen kost energie, die wil ik positief houden. Daarom maak ik van elke outfit een selfie in de spiegel. Door naar de outfit op een foto te kijken, kan ik beter in perspectief plaatsen hoe het staat. Zo kan ik ook aanpassingen maken. Ik heb een jurk die je gerust soepjurk kunt noemen, maar als ik mijn mouwen oprol en een riem omdoe is het ineens mijn lievelingsjurk. Maak na elke aanpassing een foto. Ook als je een accessoire toevoegt. Tijdens de shoot kun je de foto als reminder erbij pakken om te zien hoe je de styling ook alweer bedacht had.


TIP 5: Match met kleuren en prints

Sta je straks niet in je eentje voor de lens? Dan is het belangrijk om rekening te houden met de kleuren en prints die iedereen draagt. Is het je wel eens opgevallen dat kleuren soms reflecteren? Zo kan je met een felle kleur een gloed op de huidskleur van iemand die naast je staat overbrengen. Daarom ben ik een fan van lichte, egale kleuren in fotostyling. Die complimenteren de huid! Met printjes kun je de aandacht ook heel erg naar je toetrekken. En dat kan goed zijn, maar het gaat de verkeerde kant op als de aandacht naar de print gaat en niet naar je gezicht! Doe vooralsnog wat bij jou past. Als jij een bonte kledingstijl hebt, dan vind ik dat je juist voor het meeste opvallende uit je collectie kunt gaan. Je moet je nooit anders voordoen dan je bent.


BONUS TIP: voorbereiding is key

Het is misschien een beetje stating the obvious, maar bereid je goed voor. Daarmee bedoel ik: zorg dat de kleding zoveel mogelijk kreuk-en vlekvrij is voor de fotoshoot begint. Zulke details kunnen een foto maken of breken, dus gooi er even een strijkijzertje overheen.

Een bolderkar is handig om extra kleding (en modellen) in te vervoeren, maar ik help ook graag met sjouwen, hoor! :)

You got this

Met deze tips kun je de styling voor jouw fotoshoot heel goed zelf. Een stylist inhuren kan natuurlijk ook, dat scheelt kopzorgen, maar soms is het ook gewoon heel erg leuk om zelf iets samen te stellen. De een houdt ervan, de ander wat minder. Als je een fotoshoot met mij als fotograaf hebt, dan vind ik het in elk geval leuk om met je mee te denken. Stylingadvies zit dan ook altijd inbegrepen bij de fotoshootpakketten die ik aanbied. Dat kan van tevoren via foto's over de mail, of ter plekke voor de fotoshoot begint. Soms is het gewoon heel fijn om even te sparren met iemand anders en het is ook een beetje voorpret, natuurlijk!