Een kijkje achter de schermen

De eerste Moeder & Kind Shootdag zit erop en aanstaande zondag vindt de tweede plaats, mits het weer meewerkt natuurlijk. Het leek me leuk om te laten zien hoe het er bij zo'n shoot nou precies aan toe gaat. Ik krijg van tevoren vaak dezelfde vragen of opmerkingen te horen.. Hoe moet ik poseren? Mag mijn partner ook op wat foto's? Wat als mijn kind te druk is om stil te staan? Ik vertel je hoe het is gegaan afgelopen week!

Burra & Kooka - Moeder & Kind Fotoshoot in Vlaardingen - Backstage Foto
Burra & Kooka - Moeder & Kind Fotoshoot in Vlaardingen

Hoe werkt zo'n shootdag eigenlijk?

Het organiseren van een shootdag deed ik laatst voor het eerst. Het concept is dat je een dag in tijdslots verdeelt en meerdere fotoshoots op één dag op dezelfde locatie houdt. Zo kun je als fotograaf zijnde een dag knallen en meerdere gezinnen blij maken met foto's. Stiekem kwam ik op het idee vanwege iets heel praktisch. Ik geef nog borstvoeding aan mijn eigen spruitje en kan tussen de tijdslots door snel naar huis voor een voeding. Win-win, dus!

Oké, zo ontstond het idee. Nu nog een locatie.. Een tijdje terug ben ik met mijn zoontje op de foto gegaan op een grasveldje in de buurt. Op de foto's leek het wel alsof we midden in de natuur waren. Dit leek mij een ideale fotoshootlocatie. Ik kies als fotograaf zijnde immers wat er op de achtergrond te zien is en wat niet.

Als thema koos ik voor Moeder & Kind. Want als moeders zijnde maken we ontelbaar veel foto's van ons kinderen, maar hoe vaak staan we zelf op de foto? Het zijn vaak zeldzame keren dat iemand anders ons ook eens op de kiek zet uit zichzelf, tenzij we er zelf natuurlijk om vragen. En laten we eerlijk zijn, niet elke moeder doet dat. Maar als we later door de fotoalbums bladeren mag mama niet ontbreken, toch? Zodoende vond ik het een goed idee om juist moeders in het zonnetje te zetten, door de focus op de mama te leggen en niet alleen op de kinderen of het hele gezin.

Burra & Kooka - Moeder & Kind Fotoshoot in Vlaardingen
Burra & Kooka - Moeder & Kind Fotoshoot in Vlaardingen

en dan begint de fotoshoot

Het gezin komt aan op de locatie. In het geval van vorige week: een speeltuintje in een woonwijk met een voetbalveldje ernaast. Superhandig voor de kinderen die veel energie hebben en even willen rennen en spelen! Dat mag ook gewoon. Juist door je kind vrij te laten wordt het voor iedereen een leuke ervaring, dus maak je geen zorgen als ze even tegenstribbelend wegrennen. Laat ze de kat uit de boom kijken en geef het goede voorbeeld: don't worry, be yourself. Als jullie er klaar voor zijn begin ik al snel met foto's maken. Bij mij hoef je niet stil te staan en geforceerd te lachen. Juist als je niet poseert vang ik echte momentjes. Ik krijg vaak te horen dat dat ook is wat mensen fijn vinden aan mijn manier van werken. Lach alleen als je er zin in hebt, knuffel, speel, pluk aan je haar, loop heen en weer en denk vooral niet te veel na. Easy!

Zo ging het ook bij de fotoshoot met Emily en haar zoontje Joshua. Emily kwam aan in een mooie jurk en we begonnen met wat heen en weer wandelen. Joshua rende alle kanten op en zijn papa Steven hielp een beetje om hem in de buurt van Emily te krijgen voor een foto. Als fotograaf moet ik goed opletten dat ik geen momentje mis, want voor je het weet is zo'n snel kindje weer aan de andere kant van het veldje. Geeft helemaal niks, op de foto's zie je daar niks van. Na een kledingwissel zijn we naar een fotogeniek veldje verderop gelopen voor wat afwisseling, maar ook omdat het voor zo'n kleintje een welkome onderneming is. Een beetje lopen is natuurlijk avontuur! En het kost energie waardoor ze - hopelijk - wat dichter bij mama willen blijven. Uiteindelijk heeft Emily drie jurken aangehad, Joshua twee setjes en was er ook genoeg tijd om met papa Steven op de foto te gaan!

Burra & Kooka - Moeder & Kind Fotoshoot in Vlaardingen
Burra & Kooka - Moeder & Kind Fotoshoot in Vlaardingen
Burra & Kooka - Familie & Kind Fotoshoot in Vlaardingen

zo zie je maar..

Fotoshoots kunnen ook heel ongedwongen en leuk zijn. Het voelt soms wat ongemakkelijk met zo'n dikke camera op je gericht, maar onthoud waar je het voor doet. Het eindresultaat zijn prachtige foto's die je nu, maar zeker ook later enorm zult koesteren. Kijk je nu ook nog wel eens naar de foto's van vroeger? Als ik kan bijdragen aan dat warme gevoel, dan is mijn missie geslaagd!